top of page
skopje east gate

SKOPJE EAST GATE    [Invited Competition1st Prize]

Skopje East Gate opening.jpg

Skopje East Gate Residential, Office and Retail Complex is 456.375 sqm project in Skopje, Macedonia, including a shopping mall, offices and residential blocks.

skopje map.jpg
1/7

The design of site planning strategy stems from the idea of linearity. The site is divided into site-specific stripes which are sized according to different needs, creating paths, paved surfaces and green surfaces, a pedestrian friendly complex.

skopje east gate sketch.png
skopje east gate-01-K.jpg
1/7

RETAIL

In the shopping mall, the overall design is based on the idea of linearity, variety and differentiation. The generic mass is sliced into smaller pieces and shifted along two directions which allows for the generation of positive space. Positive spaces not only act as green areas, also work as cafe gardens, service areas, plazas and terraces. Each volume gains a different character on the facade with the use of variety of patterns and media wall. The differentiation shows itself in the heights of the volumes as well. Central volume, generating the overall organization,  turns into a glass box which basically works as main circulation and allows for entrances in the east and west directions.

RESIDENTIAL

skopje east gate-05-K.jpg

OFFICE

skopje east gate-06-K.jpg
skopje east gate interior

INTERIOR DESIGN

skopje east gate landscape

LANDSCAPE DESIGN

skopje east gate-landscape 2-K.jpg

PHOTOS FROM THE OPENING