ÖZGÜR FIRTINA ORDU HOUSE

The 21.750 m2 Lion Gate Project is located in Tirana, Albania. The project is a mixed use complex with a predominantly residential program situated in a site which has a close proximity to the city center while being at the edge of a forest. It is composed of nine separate blocks which include commercial ground floors consisting of a restaurant, cafes, shop and a sports center; and on the upper floors varied sized residential units.

Ordu Ev-02-K.jpg

The project mainly aims to integrate green into the high-rise residential blocks and maintain the relationship between nature and residences even as the blocks rise up. Each residence has an elliptical terrace wrapping around the units. The terraces accommodate variety of green elements in order to connect to the physically distant ground. The individual blocks are also wrapped by vertical timber elements which provide a frame for greenery to hold and grow, while creating a vertical forest in the whole and achieving a dynamic and unique facade. The vertical elements become sparse in the front facades of residences in order not to block the view of the rooms. Having residential units detached from each other in the plan allows each of them to have maximum vista, natural light and terrace area.

Ordu Ev-05-K.jpg

PROJECT FACTS

LAND

Location                                                 Ordu, Turkey

Land Area                                               3.099 m²

CLIENT

                                                             Özgür Fırtına

PROJECT DATE

                                                                                2018-2019

PROJECT DATA

Total Construction Area                            1022 m²

Total Landscape Area                               1.934 m²

PROJECT TEAMS

Architectural Project                                Yazgan Design Architecture

Interior Design Project                             Yazgan Design Architecture

Landscape Design Project                         Yazgan Design Architecture

3D Image Credits                                    Ivabox