Daha Fazla Göster
 

HİCRİ SEZEN PARK

'GLASS SQUARE'

Hicri Sezen Square is located at the junction of historical streets of Odunpazarı district, in the heart of Eskişehir. The square constitutes a public space and acts as an entrance to the touristic part of the city, frequently used as a meeting point for not only tourists but also the inhabitants of the city.

PROJECT SITE

Odunpazarı district is known for its glass production workshops, where the local tradition of glass manufacture is still alive and active.  Many artisans produce handcrafts like decorative glassware and jewelry, which are vastly exhibited and sold in small shops within the historical context of the city.

1/2

Inspiration for Hicri Sezen Square project comes from the desire of integrating this vernacular technique with the materiality of plaza. The ground surface is covered with many pieces of locally produced glass embedded within concrete, creating a playful harmony between the colorful, glossy surface of glass and raw, unfinished texture of concrete. This unconventional technique aims to establish a clear reference to local glass production, to stimulate and to enhance the local economy by creating a new type of usage for glass material, and to create an open-air museum where the local identity is exposed and exhibited. Moreover, active participation of inhabitants and producers of Eskişehir brings an additional value to Hicri Sezen Square project.

DAY VIEW

NIGHT VIEW

The new surface of plaza is lightly below from the street level, giving a definition to the area. Enveloped with a stepped surface, service areas are placed on the north side of the plaza. This amphitheatre-like terraced formation produces a multipurpose area, which can be used during many functions as well as the most common usage of the area: resting and gathering.

Flexibility of use and adaptability to existing trees and cityscape are the other main concerns for the project. Organic forms that shape itself according to what is already on the site are preferred to create an uninterrupted section line within the plaza. Each tree is considered as a focal point around which the different colors of glass pieces are organized in a concentric manner. In addition to the main illumination system created with spotlights on the floor and reflector sheets hung from tree branches, a portion of glass pieces are backlit with fiber optical fixtures embedded within the ground covering, adding a sense of depth to surface.

PROJECT FACTS

LAND

Location                                                 Odunpazarı, Eskişehir, Turkey

Land Owner                                            Odunpazarı Municipality

CLIENT

                                                                                Odunpazarı Municipality

PROJECT DATE

                                                                                2017

PROJECT DATA

Total Construction Area                           180 m²

Total Landscape Area                              1660 m²

PROJECT TEAMS

Architectural Project                                Yazgan Design Architecture

3D Image Credits                                    Okan Mutlu Akpınar

Structural Project                                    Erduman Engineering

Mechanical Project                                   STM Engineering

Electrical Project                                     Ovacık Engineering

Infrastructure Project                              MPK Engineering

Landscape Design Project                        Yazgan Design Architecture

Irrigation Project                                     Pegasu Engineering

PROJECT AWARDS

                                                                            2017 World Architecture Festival (WAF) - Finalist in ‘Civic-Future’ Category

                                                             2018 The Plan Award - 'Public Space' Category Shortlisted

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

© 2019 by Yazgan Design Architecture.

All rights reserved. Any content on this website cannot be published, copied or used without permission.